15 Ağustos 2016 Pazartesi

Yüksek Lisans Maceram

 Merhabalar.

Oldukça uzun bir aradan sonra bloguma döndüm. Yazmaya vakit bulamadım desem yalan olur, fazlasıyla üşengeçlik.  En son gezi yazılarımı yazıyordum ve yarım bırakmıştım. O sıralarda yüksek lisans başvuruları başlamıştı. Başvurular zihnimi fazlasıyla meşgul ettiği için yazmaya yanaşmadım. 
  İlk başvurduğum Mimar Sinan Üniversitesi'nin Rölöve-Restorasyon alanıydı. Ve mimarlık bölümü öğrenci alımında branş sınavı yapıyordu.  Sınavda ne sorduklarına dair hiç bir bilgim olmadığı için, sanat ve mimarlık tarihine çalıştım yaklaşık bir hafta. Sınava kalem ve silgimle gittim ki, meğerse sınavda çizim de soruluyormuş. Üniversitenin internet sitesinde buna dair hiçbir bilgi yoktu.  Neyse ki oradaki kızlarda fazla eskiz kağıdı ve cetvel vardı. İki saatte sınavı bitirdik. Benim gibi Mimarlık Ana Bilim Dalı'nda yükseğe başvuracaklara bilgi olması açısından buraya detayları yazmayı istiyorum. 
 Sınavda üç soru vardı. İkisi yorum ve teorik karışıktı biraz. Bir tane soru şu şekildeydi: ''Güncel restorasyonlardan 5 örneği olumlu ve olumsuz yanlarıyla eleştiriniz.'' Bir diğer soru restorasyonla ilgili iki farklı yönetmelik maddelerinde
söylenene göre doğal afet tehlikesindeki taşınmazlara nasıl müdahale edilmeli gibi bir şeydi sanırım. Ve bunu iki örnek üzerinden anlatmamızı istiyordu. Soruyu tam hatırlamıyorum. Çünkü bir kaç dakika anlamak için uğraşmıştım -.- Çizim sorusu ise şöyleydi: A3 bir kağıtta bir sokakta bulunan bitişik nizam yapıların cephesi verilmişti. Ortada iki parsel boştu. Buraya cephe tasarlamamız ve diğer yapılardaki uygunsuz kısımların düzeltilmesi veya kaldırılması isteniyordu. Restorasyon alanı soruları bu şekildeydi. Sınavdan bir saat sonra mülakat var dendi. Ben saat 5 gibi mülakata girdim. Mimar Sinan'da mülakat sınav kağıdı üzerinden yapılıyordu. Mülakatım iyi geçmedi. Mülakatta bana sorulan sorunun mantıksızlığını mülakat sonrasında fark ettim. Soruyu burada dile getirmeyeceğim.
  Ben yüksek lisansı Mimar Sinan'da yapmak istiyordum. Bu yüzden başka bir üniversiteye başvurmamıştım. Orada tanıştığım kızlardan biri Yıldız Teknik'e de başvurmamı, başvuruların bitmesine iki gün kaldığını söyledi.  Ben de öyle yaptım. Neyse ki Yıldız'ın başvurusu netten yapılıyordu. Mimar Sinan'ın branş sınavından 9 gün sonra Yıldız'ın sınavına gittim. Orada Mimar Sinan'da tanıştığım bazı kızlar da vardı. Yıldız'ın sınavında çizim var denmesine rağmen çizim sorulmadı =D Sınav soruları sanat tarihi ağırlıklıydı. Kimisi test, kimisi klasik, küçük çizim vs. Arka sayfada 11 farklı yapının siyah-beyaz resmi verilmişti.  Bu yapıların adı, bulunduğu yer ve yapılış tarihleri soruluyordu. Bir başka soruda hayat,revak ve eyvanı tanımlamamız, ne tür yapılarda bulunduğunu yazmamız ve krokilerini çizmemiz isteniyordu. İki soru Venedik Tüzüğü ile ilgiliydi. Bir soruda da UNESCO'ya kabul olan yapılarımızın son 6'sı sorulmuştu. Kısacası sınavım iyi geçti.       Mimar Sinan'a yerleşemeyince moralim çok bozulmuştu. Restorasyon alanının bana uygun olmadığını dahi düşünmeye Mimarlık Tarihi'ne yönelmeyi düşünmüştüm. Ama Yıldız'ın sınavı moralimi düzeltti. Yine kızlarla mülakatı beklemeye başladık. Kızlar diyorum çünkü bu alana başvuran erkek sayısı çok az oluyor. Şunu da ekleyeyim Yıldız Teknik portfolyo da istiyordu mülakatta. Yıldız'ın mülakatındaki sorular değişiklik gösteriyor. Kimisine nereli olduğu ve oranın önemli yapılarıyla ilgili sorular soruldu, kimisine en beğendiği modern yapı, kimisine direkt bilgi soruluyor.  Ben burada da saat 6'da girdim mülakata. Bana II, Abdülhamit dönemiyle ilgili sorular soruldu. Üniversiteden mezun olduktan sonra o dönemi çokça okumama rağmen,o anda çok heyecanlandım. Biraz karıştırarak cevap vermeye çalıştım.  Sanat tarihi hocam Sayın Leyla Alpagut sayesinde bayağı iyi cevaplar verebildim. 
  Başvuru sonuçları bayramdan sonra açıklandı. Veee Yıldız'a kabul edildim.  Kaydımı da yaptırdım, yakında başlayacak dersler. 
  Ben bir hedefime daha kavuştum. İnşallah hakkıyla bitirmek de nasip olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder